Nieuws

2 november 2021
Spaarpotje met geld

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Voor mensen die zelf hun studie betalen en niet onder het studiefinancieringsstelsel vallen kan dit gevolgen hebben.

 

IN 2021 VOOR HET LAATST AFTREK VAN STUDIEKOSTEN

Volgt u een studie of cursus naast uw werk en wordt deze niet vergoed door uw werkgever? Dit kan u in 2021 voor het laatst aftrekken bij uw inkomstenbelasting. Wellicht dat het in uw situatie dus goed kan zijn om een scholingsfactuur nog in 2021 te betalen in plaats van in 2022. Of om uw studiekosten vooraf te betalen. Aftrekbare opleidingskosten die u in 2021 betaalt, kunt u nog wel aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting 2021. Opleidingskosten die u in 2022 of later betaalt, kunt u niet aftrekken.

 

VOORWAARDEN REGELING VOOR STUDIEKOSTEN IN 2020 EN 2021

De voorwaarden om studiekosten nog af te trekken, zijn als volgt:

  • Je hebt geen recht op studiefinanciering;
  • De opleiding is voor je (toekomstige) beroep;
  • Alleen de noodzakelijke kosten zoals, les-, examengeld en leermiddelen zijn aftrekbaar in het jaar van betalen.

Hierbij geldt een drempel van € 250,- en je mag maximaal € 15.000,- per jaar aftrekken. Kosten voor bijvoorbeeld een laptop, printer, reizen of inrichting van een werkkamer zijn niet aftrekbaar.

 

STAP-BUDGET

In plaats van de aftrekbare studiekosten komt de subsidieregeling Stimulering Arbeidsmarktpositie (STAP) voor werkenden en werkzoekende. Dit budget is maximaal € 1000,- inclusief BTW. Als de kosten van een scholingsactiviteit hoger zijn, moet u deze zelf betalen. Vanaf 1 maart 2022 kunt u STAP-budget aanvragen bij het UWV.

 

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VOOR WERKGEVERS?

Studiekosten kunnen nog wel worden opgegeven als bedrijfskosten wanneer uw werkgever uw studie betaalt. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat u een studie of cursus volgt voor het bedrijf, voor nieuwe ontwikkelingen binnen uw vakgebied of om uw kennis op peil te houden. De btw die verschuldigd is over de studie- en/of boekengeld mag dan worden teruggevraagd.

 

Als u vragen heeft over dit onderwerp kunt u contact opnemen via info@hlg.nl of 033-4347200.