23 februari 2021

“Duurzaam ondernemen”, we horen er veel over in het nieuws en we lezen erover in vakbladen. In politiek Den Haag wordt er dagelijks over gesproken, tot aan Brussel en de wereldleiders aan toe. Er moet iets veranderen, maar wat houdt het in en hoe kunt u uw eigen onderneming duurzaam maken? Wist u dat duurzaam ondernemen een besparing oplevert, bijdraagt aan uw omzetvergroting en vooral zorgt voor een beter bedrijfsimago? Wij zetten wat tips om te verduurzamen voor u op een rij.

 

Bij duurzaam ondernemen staat “bewustwording” met stip op één! Bij uzelf, maar betrek vooral uw collega’s erbij. Ga uw kantoor en collega’s eens langs en bekijk waar de verbeterpunten liggen. Dat kan eenvoudig zijn bij het helemaal uitschakelen van computers aan het einde van de dag. Het gebruiken van FCS papier in de printer en alleen te printen als het echt noodzakelijk is. Vervang gloeilampen voor ledlampen en ga bewust om met airco en verwarming.

DUURZAAMHEID EN CORONA

Vooral op dit laatste heeft corona een positief effect. Meer mensen werken thuis, waardoor deze kantoorkosten worden gespaard. Maar wat denkt u van minder auto’s op de weg? Het bespaart benzinekosten, maar levert minder uitstoot op van schadelijke stoffen zoals Co2. Vraag u zelf eens af of het na Corona noodzakelijk is om weer allemaal naar kantoor te reizen? Misschien is carpoolen of een fiets-leaseplan een oplossing? Wat denkt u van een volledig elektrisch “lease-wagenpark”?

ELEKTRISCH RIJDEN

In Nederland verandert het beleid ten aanzien van elektrische auto’s continu, waardoor het misschien minder aantrekkelijk lijkt om een elektrische auto aan te schaffen of te leasen. Maar de overheid stimuleert het elektrisch rijden nog steeds, dit staat ook in het klimaatakkoord. Zo betaalt u geen motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto’s. Dat komt omdat een elektrische auto geen broeikasgassen en stikstofdioxide uitstoot.

Auto’s die op elektriciteit of waterstof rijden, wat de toekomst is, zijn tot en met 2024 vrijgesteld van de aanschafbelasting. Ook wel BPM genoemd. Tot 2025 is er voor deze auto’s een vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting.

DUURZAAMHEID EN GELD BESPAREN

We spraken over dat het lijkt dat elektrisch rijden minder aantrekkelijk wordt. De bijtelling bedraagt 12% tot een maximumbedrag van € 40.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag erboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%.

Nu is het zo dat de bijtelling voor de volledig elektrische auto’s de komende jaren langzaam oploopt, tot 22% in 2026 en het maximumbedrag van € 40.000 waarover de verlaagde bijtelling geldt verdwijnt uiteindelijk ook in 2026. Positief is dat het percentrage in het jaar dat u de auto aanschaft vijf jaar van toepassing blijft. Concreet: als u in 2021 een elektrische auto koopt dan heeft u nog vijf jaar het voordeel van een bijtellingspercentage van 12% over de eerste € 40.000.

WIJ DENKEN MET U MEE

Wilt u eens sparren met ons over het verduurzamen van uw onderneming? Wilt u weten waar u bewustere keuzes kunt maken die ook een omzetvergroting genereren en die uw bedrijfsimago vergroten? Wij denken graag met u mee. Neem hiervoor contact op met onze collega’s via info@hlg.nl of 033 – 434 72 00.