Nieuws

3 augustus 2018

Overweegt u om een bedrijf over te nemen? Bijvoorbeeld om uw marktaandeel of uw geografische dekking te vergrotenBedenk dan voordat u begint met het overnametraject goed wat uw bedrijfsstrategie is. Zo komt u in contact met de juiste overnamekandidaten. Wij adviseren u graag hierbij. Hieronder vindt u enkele tips voor het realiseren van een succesvolle overname en financiering. 

 Wat is de missie en visie van uw bedrijf? Voordat u een overnametraject ingaat, is het belangrijk om uw bedrijfsstrategie helder te verwoorden in een businessplan. Als u uw strategie duidelijk voor ogen heeft, kunt u de juiste zoekcriteria opstellen. Deze criteria zijn in lijn met uw algemene bedrijfsstrategie.  

 GOEDE ZOEKCRITERIA OPSTELLEN  

Is uw strategie bijvoorbeeld gericht op groei door het verbreden van uw dienstenpakket, kijk dan naar bedrijven die aanvullende diensten leveren. Wilt u juist groeien door geografische uitbreiding, dan is het beter om te focussen op de locatie van de mogelijke overnamekandidaat. Aan uw overzicht voegt u ook verschillende extra financiële parameters toe. Denk hierbij aan omzet, solvabiliteit, liquiditeit en winst. Zo heeft u een flinke lijst met zoekcriteria. Ze helpen u in contact te komen met de juiste overnamekandidaten. Tijdens een eerste gesprek met de kandidaat merkt u al snel of u een klik heeft. Vertrouw op dit gevoel. Ga alleen verder met bedrijven waar u een goed gevoel bij heeft: het gaat immers wel om een bedrijf waarmee u een lange toekomst in wilt gaan.  

 

RISICO’S IN KAART BRENGEN 

Heeft u een overnamekandidaat gevonden, dan wilt u weten wat de waarde is van het bedrijf. Om dit te kunnen bepalen, adviseren wij u verder te kijken dan alleen naar de financiële gegevens. Wat zijn bijvoorbeeld de ondernemingsspecifieke risico’s? De afhankelijkheid van het management, leveranciers en klanten bijvoorbeeld, en de toekomstverwachtingen binnen het bedrijf en de branche.  

 

FINANCIERING REGELEN  

Als u met één van de partijen overeenstemming heeft bereikt, komt de volgende stap: het regelen van de financiering. Belangrijk daarbij is dat de juiste financieringsbehoefte in kaart is gebracht. Het gaat hierbij om de financieringscapaciteit van uw eigen onderneming én die van de overnamekandidaat. Bij een financieringsaanvraag spelen nog meer zaken een rol. Bijvoorbeeld de positie in de markt, de kwaliteit van de ondernemer, de vrije kasstromen, de financieringslasten en de solvabiliteit. Ook moet het businessplan goed onderbouwd zijn.  

 

KIES DE JUISTE KANDIDAAT BIJ UW STRATEGIE

Kortom: een overname is een mooie kans om uw marktaandeel en uw geografische dekking te vergroten of uw producten- en dienstenpakket uit te breiden. Maar hierbij is de selectie van de juiste kandidaat tegen de juiste overnamesom cruciaal. En ook is het van het grootste belang om uw toekomstplannen goed onderbouwd te hebben. Alleen zo komt u tot een geslaagde transactie en financiering, gebaseerd op een gedegen bedrijfswaardering. 

  

Wilt u advies bij uw overnamestrategie? HLG adviseert! Neem gerust contact op met Carlos Apapoe.