Nieuws

24 januari 2021

Misschien heeft u het wel eens bij de hand gehad: uw zoon of dochter koopt een huis en u wilt hem of haar hiervoor een geldbedrag schenken. Of u wilt een startende ondernemer financieel steunen, zodat het opstarten van het bedrijf net even wat makkelijker gaat. Wist u dat het bedrag dat u belastingvrij mag schenken in 2021 is verhoogd met € 1.000? Deze tijdelijke verhoging die geldt vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021, bestaat vanwege de coronacrisis. Wat houdt belastingvrij schenken in en wat betekent deze tijdelijke verhoging voor u en uw naasten?

 

Zomaar belastingvrij schenken mag iedereen. Hiervoor staat in 2021 een maximaal bedrag van € 3.244 en daarbij maakt het niet uit wat de relatie is tussen de schenker en ontvanger. U kunt dit bedrag bijvoorbeeld schenken aan een vriend of die ondernemer waar we het net over hadden, die u graag financieel wilt steunen. Betreft het uw eigen kind, pleeg- of stiefkind waaraan u wilt schenken, dan geldt hiervoor een hoger bedrag van € 6.604 dat u samen met uw partner eenmalig belastingvrij mag schenken.

MEER BELASTINGVRIJ SCHENKEN DAN € 6.604

Het is toegestaan om uw kind, pleeg- of stiefkind één keer in zijn of haar leven – als hij of zij tussen de 18 en 40 jaar oud is (de dag van de 40e verjaardag meegeteld) – een groter bedrag te schenken dan € 6.604. Let er daarbij wel op dat wanneer u een hoger bedrag schenkt, u daarnaast niet ook nog het standaard bedrag van € 6.604 mag schenken. De hoogte van deze schenking is afhankelijk van waaraan uw kind dit bedrag uitgeeft.

VRIJ TE BESTEDEN

Wil hij of zij zelf bepalen waar dit bedrag in geïnvesteerd wordt, dan geldt er een maximale, eenmalige schenking van
€ 26.881 in 2021. Uw zoon of dochter moet in de aangifte schenkbelasting een beroep op deze vrijstelling doen.

BESTEDEN AAN EEN HUIS

Uw zoon of dochter mag de schenking, in 2021 maximaal € 105.302 belastingvrij, ook gebruiken bij de aankoop of verbouwing van zijn of haar huis. Aan deze schenking gelden voorwaarden. Zo moet de schenking geïnvesteerd worden in een huis waarin uw kind ook daadwerkelijk zelf gaat wonen, moet de schenking schriftelijk zijn vastgelegd met daarin ook de bevestiging dat het geld voor het eigen huis wordt gebruikt en moet ook weer in de aangifte schenkbelasting een beroep op deze vrijstelling worden gedaan.

BESTEDEN AAN EEN DURE STUDIE

Investeren in de toekomst van uw kind kan ook door een eenmalige belastingvrije schenking van € 55.996 in 2021 te doen voor een dure studie. Net als bij de schenking voor het eigen huis, gelden ook hierbij voorwaarden. Zo moet de studie minstens € 20.000 euro per jaar kosten en is de schenking vastgelegd in een akte bij de notaris. Een schenking voor de aflossing van de studieschuld voldoet niet.

WIJ ADVISEREN U GRAAG

U begrijpt het al, een belastingvrije schenking doet u niet zomaar. We hebben hierboven enkele voorwaarden voor u op een rij gezet als voorbeeld. Alle voorwaarden nemen we graag, toegespitst op uw situatie met u door. We adviseren u graag! Neem hiervoor contact op met onze belastingadviseurs via info@hlg.nl of 033 – 434 72 00.