Nieuws

31 juli 2023

ESG (Environmental, Social and Governance) en CSRD (Corporate Social Responsibility Disclosure) zijn gearriveerd. Welke impact heeft dit op het MKB (Midden- en Kleinbedrijf) in Nederland?

Allereerst beïnvloeden deze concepten het concurrentievermogen van MKB-bedrijven. Bedrijven die zich richten op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen aantrekkelijker worden voor klanten, investeerders en partners, wat resulteert in een groter marktaandeel en groeikansen.

Daarnaast hebben ESG en CSRD een directe impact op de toegang tot financiering voor het MKB. Steeds meer investeerders en financiële instellingen integreren duurzaamheidsfactoren in hun besluitvorming. MKB-bedrijven met sterke ESG-prestaties hebben vaak een betere kans om financiering aan te trekken tegen gunstigere voorwaarden.

Op de lange termijn kunnen ESG en CSRD ook operationele efficiëntie stimuleren. Duurzaamheidsmaatregelen kunnen kostenbesparingen opleveren door het verminderen van energie- en hulpbronnenverbruik. Transparante CSRD-rapportage helpt bedrijven om hun prestaties te optimaliseren en hun relaties met belanghebbenden te versterken.

Kortom, de gevolgen van ESG en CSRD voor het MKB in Nederland zijn positief en veelzijdig. Door zich te richten op duurzaamheid en verantwoord ondernemen, kunnen MKB-bedrijven niet alleen hun reputatie en klantenloyaliteit versterken, maar ook hun concurrentievermogen vergroten en toegang krijgen tot betere financieringsmogelijkheden.

Om grip te krijgen op de impact van ESG hanteert HLG de ESG-praatplaat. Wij maken graag een afspraak om deze met u door te nemen en te zien op welke wijze ESG voor u gaat werken!