Nieuws

18 december 2020
Inloggen portal

Het jaar zit er alweer bijna op. Nog een paar weken en we sluiten 2020 af. Ambitieuze ondernemers zijn al bezig met het smeden van de plannen voor 2021. Maar wat kun je in dit jaar nog doen om 2021 goed voorbereid in te gaan? Wij denken graag met u mee door een greep uit onze eindejaartips op een rij te zetten.

 

 

1. BENUT DE VRIJE RUIMTE OPTIMAAL

U mag onder de werkkostenregeling (WKR) een gedeelte van uw fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen of verstrekkingen voor uw werknemers. Dat heet de vrije ruimte. In 2020 is de vrije ruimte tijdelijk verhoogd tot 3% van uw fiscale loon tot en met € 400.00. Over het meerdere van uw fiscale loon is de vrije ruimte 1,2%.

Heeft u nog ongebruikte ruimte? Dan kunt u misschien dit jaar uw werknemers nog belastingvrije vergoedingen of verstrekkingen geven. Wat u overheeft kunt u namelijk niet meenemen naar 2021.

2. INVESTEER DIT JAAR NOG

Investeren in financieel moeilijke tijden is niet iets wat ondernemers snel doen. Daarom wordt op 1 januari 2021 een nieuwe, tijdelijke fiscale investeringssubsidie ingevoerd: de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Door gebruik te maken van deze korting krijgt u financieel net wat meer ruimte! Ook de investeringen die u na 1 oktober 2020 doet, kunnen meetellen voor de BIK.

Als u in 2020 een bedrag tussen € 2.300 en € 323.544 investeert in bedrijfsmiddelen voor uw onderneming zoals machines, dan kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hierdoor betaalt u minder belasting over de investering in bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen zoals machines. De aftrek bedraagt tussen de 0% en 28%, afhankelijk van de hoogte van het geïnvesteerde bedrag. Het kan lonen om investeringen nu te doen of nog even uit te stellen tot 2021. Ook de Energie-investeringsaftrek (EIA) kan voordeel bieden, wanneer u investeert in bijvoorbeeld bepaalde energiezuinige bedrijfsmiddelen zoals zonnepanelen.

Heeft u een bedrijfswagen? Wist u dat wanneer u voor 31 december 2020 een elektrische auto aanschaft, u slechts 8% bijtelling betaalt tot een catalogusprijs van 45.000 euro in plaats van 12% in 2021? Daarboven geldt wel een bijtelling van 22%.

3. VRAAG BTW VAN NIET-BETALENDE DEBITEUREN TERUG

Het kan natuurlijk zo zijn dat uw klanten uw facturen niet meer kunnen betalen, vooral in 2020 is dit een realistisch scenario. Bent u ermee bekend dat u de btw die u op die facturen in rekening heeft gebracht en afgedragen aan de Belastingdienst kunt terugvragen? De betalingstermijn moet hiervoor wel minimaal één jaar verstreken zijn.

4. FISCALE SUBSIDIE IS ER NIET VOOR NIETS

Heeft u jongere, oudere of arbeidsgehandicapte medewerkers in dienst, dan kunt u voor hen subsidie in de vorm van een zogenaamd loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen. Doe de aanvraag tijdig: voor een dienstverband dat is gestart tussen
1 januari 2020 en 1 oktober 2020 geldt een aanvraagtermijn van 6 maanden. Voor dienstverbanden vanaf 1 oktober 2020 geldt weer de aanvraagtermijn van 3 maanden.

WIJ HELPEN U GRAAG

Bovenstaande vier punten geven slechts een beknopt beeld van onze eindejaartips. Hopelijk hebben we u geïnspireerd om te zoeken naar kansen om het jaar 2020 goed af te sluiten en 2021 perfect voorbereid te starten.

We begrijpen dat u alle kansen niet allemaal scherp heeft. Wij wel, daarom helpen we u graag. Wij zeggen niet voor niets dat wij uw partner zijn in al uw financiële zaken. Neem contact op met onze belastingadviseurs via info@hlg.nl of
033 – 434 72 00.