Nieuws

1 februari 2024
Fiets van de zaak

Het voorjaar komt er straks weer aan, de ideale tijd voor een heerlijke fietstocht. Een comfortabele (elektrische) fiets maakt de ervaring nog aangenamer, maar kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs. Vooral een hoogwaardige fiets kan een flinke aanslag zijn op je portemonnee.

Voor een werkgever is het mogelijk om een fiets van de zaak te verstrekken of ter beschikking te stellen aan de werknemer. Dit is ook mogelijk ingeval iemand in dienst is bij de eigen BV waarin hij of zij aandelen heeft. De regeling is van toepassing op diverse soorten fietsen, variërend van elektrische fietsen tot bakfietsen en racefietsen.

Ter beschikking stellen van de fiets
Ingeval de fiets ter beschikking wordt gesteld, blijft de BV (werkgever) eigenaar van de fiets. Voor de werkgever zijn de kosten van de fiets aftrekbaar, inclusief onderhoud, verzekering en reparatie. De aanschafprijs moet geactiveerd worden op de balans, en de jaarlijkse afschrijving is aftrekbaar. Wanneer de fiets ook privé wordt gebruikt, geldt een bijtellingspercentage van 7% over de cataloguswaarde, inclusief eventuele accessoires. De werkgever heeft ook de mogelijkheid om de bijtelling voor zijn rekening te nemen, gebruikmakend van de vrije ruimte in de werkkostenregeling, waardoor de werknemer geen belasting hoeft te betalen

Oom een voorbeeld te geven: voor een fiets van € 4.000 bedraagt de bijtelling € 280 per jaar voor privégebruik. Bij het hoogste inkomstenbelastingtarief kost dit de werknemer maandelijks slechts € 11,55, wat minder dan € 140 per jaar is.

Belangrijk is wel dat de fiets (gedeeltelijk) zakelijk gebruikt moet worden, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. Voor de zakelijk gereden kilometers is er echter geen recht meer op aftrek van € 0,23 per kilometer. De fiets van de zaak staat los van de auto van de zaak, waardoor beide regelingen gelijktijdig gebruikt kunnen worden.

Verstrekken van de fiets
Wanneer de fiets aan de werknemer wordt verstrekt, is de werknemer eigenaar van de fiets. De werkgever kan de kosten voor de fiets dan dus niet in aftrek brengen. De verstrekking van de fiets (incl. btw) kan onder de vrije ruimte worden gebracht tot een bedrag van € 2.400. Dit werkt hetzelfde als de fiets wordt verrekend met het brutoloon of indien er een vergoeding wordt uitbetaald voor de aanschaf van een fiets. Omdat werknemer eigenaar is kan hij/zij € 0,23 per kilometer declareren.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met uw adviseur bij HLG.

Auteur: Yonne Derckx, Belastingadviseur