Nieuws

11 september 2023
Belastingdienst

In onze nieuwsbrief van juli kondigden wij al aan dat er nieuwe wetgeving zou komen inzake het werken met zzp’ers. Per 1 januari trekt de fiscus de modelovereenkomsten voor vrije vervanging in, waardoor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en hun opdrachtgevers nieuwe uitdagingen tegemoet treden. Dit besluit vereist nauwkeurige aandacht en expertise om de compliance met de belastingregels te waarborgen.

De modelovereenkomsten voor vrije vervanging werden eerder gebruikt als richtlijnen om de relatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers te definiëren en zo zekerheid te bieden over hun fiscale status. Het nieuwe beleid vereist nu een meer gedetailleerde beoordeling van de arbeidsverhouding. Dit houdt in dat zowel opdrachtgevers als zzp’ers heldere contracten moeten hebben die rekening houden met de aard van het werk, de mate van zelfstandigheid en andere relevante factoren.

De accountant kan advies geven over de formulering van clausules die de zelfstandigheid van de zzp’er benadrukken en de risico’s van schijnzelfstandigheid verminderen. Daarnaast kan uw accountant ook de financiële administratie en rapportage van zowel zzp’ers als opdrachtgevers optimaliseren. Dit is van groot belang, aangezien de fiscus nu een grotere nadruk legt op het consistent en correct bijhouden van financiële gegevens.

Tevens is het geven van proactief advies over belastingplanning en -optimalisatie relevant gezien de veranderende regelgeving. Door de juiste fiscale strategieën te implementeren, kunnen zzp’ers en bedrijven hun belastingverplichtingen minimaliseren en tegelijkertijd aan de wettelijke voorschriften voldoen.

Kortom, met het intrekken van de modelovereenkomsten voor vrije vervanging staan zzp’ers en opdrachtgevers voor nieuwe fiscale uitdagingen. Accountants kunnen een rol spelen bij het begeleiden van bedrijven door dit veranderende landschap, van het opstellen van nauwkeurige contracten tot het optimaliseren van financiële processen en belastingstrategieën. Hun expertise draagt bij aan de zekerheid en naleving die essentieel zijn in deze complexe situatie.

Lees hier meer over dit onderwerp. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met uw adviseur bij HLG.

Auteur: Carlos Apapoe, Partner HLG