Nieuws

30 augustus 2018

In Frankrijk is een achttiende-eeuwse vaas uit China geveild voor 16,2 miljoen euro. Een totale verrassing voor de erfgenamen, die het vaasje vonden in een doos op de zolder van de overledene. Ik herinner me een soortgelijk voorval in Nederland uit 2013. De erfgenamen ontdekten toen echter pas enkele jaren na het overlijden dat de geërfde vaas veel geld waard was. En toen kwam de fiscus om de hoek kijken.  

 

Eerst even terug naar het nieuwsbericht uit juni 2018. De vaas werd direct na het overlijden naar het veilinghuis gebracht, Sotheby’s in Parijs. Deskundigen verwachtten dat de vaas  hoogstens 700.000 euro zou opbrengen. De vaas bleek echter te horen bij een collectie die was gemaakt voor de keizerlijke familie in China en was 16,2 miljoen euro waard.  

Nooit eerder ging bij Sotheby’s een stuk voor zoveel geld onder de hamer. 

 

WEES BEDACHT OP EEN NAHEFFING  

De erfgenamen betalen flink wat belasting over dit bedrag. Hoeveel precies weet ik niet, ik ken het Franse erfrecht niet goed. Wel weet ik dat in Nederland een paar jaar geleden iets soortgelijks speelde. Het ging om een vaas die de erven enkele jaren na het overlijden lieten veilen. De vaas in Nederland bleek maar liefst 23 miljoen euro waard. De erfgenamen hadden enkele jaren daarvoor, dus direct na overlijden, erfbelasting betaald. Nu de vaas echter veel waard bleek te zijn, kwam er alsnog een forse naheffing. Wees hierop bedacht als uw erfenis bij nader inzien veel meer waard blijkt te zijn dan u vermoedde!  

 Heeft u vragen over erfrecht? Neem contact op via info@hlg.nl of 033-4347200.