Nieuws

10 maart 2017

 

De Eerste Kamer is op 7 maart akkoord gegaan met de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer. Op 1 april 2017 treedt de wet in werking. Dat betekent dat u geen pensioen in eigen beheer meer kunt opbouwen. En dus moet u nu in actie komen voor een goed geregelde oudedagsvoorziening. Wat staat u te doen?

 

Om welke acties gaat het? Er zijn drie categorieën:

  1. Acties die voor 1 juli afgerond moeten zijn
  2. Acties die in 2017 afgerond moeten zijn
  3. Acties die in 2019 afgerond moeten zijn

 

 

Categorie 1: afronden vóór 1 juli

Allereerst moet u alle pensioenregelingen in eigen beheer premievrij laten maken. U mag niet langer in eigen beheer pensioen opbouwen. U mag wel pensioen blijven opbouwen bij een verzekeringsmaatschappij.

 

De tweede actie: bedenk of u uw pensioen nog wel extern verzekerd wilt hebben. Heeft u op dit moment een deel van uw pensioen bij een verzekeringsmaatschappij ondergebracht? Dan kunt u overdracht van dit verzekerde deel naar de bv aanvragen. Doet u dit voor 1 juli! Na deze datum moet het geld bij de verzekeringsmaatschappij blijven.

 

 

Categorie 2: afronden in 2017

 Dit jaar is het mogelijk om uw pensioen in eigen beheer in één keer af te kopen. In 2018 en 2019 kan dit ook nog, maar dan krijgt u een lagere korting.

Kiest u voor afkopen in 2017? Dan wordt 34,5% vrijgesteld van belastingheffing. Uw hoogste belastingtarief is dan 34% in plaats van 52%.

Wilt u gebruikmaken van deze afkoopmogelijkheid? Dan moet uw (ex-)partner meetekenen.

 

 

Categorie 3: afronden in 2019

Kiest u niet voor de afkoop van uw pensioenregeling? Dan kunt u de premievrije pensioenaanspraak laten staan of omzetten in een oudedagsspaarregeling in eigen beheer. U heeft tot en met 2019 de tijd om deze keuze te maken.

Wat is een oudedagsspaarregeling? Dit is een regeling die uitgaat van de fiscale pensioenvoorziening op de balans. Na omzetting in de oudedagsverplichting mag u de marktrente jaarlijks bij het oudedagspotje bijschrijven. Vanaf de datum dat u met pensioen gaat, ontvangt u twintig jaar lang oudedagsuitkeringen vanuit de bv. Belastingheffing vindt pas plaats in die uitkeringsfase.

 

Wilt u gebruikmaken van deze afkoopmogelijkheid? Dan moet uw (ex-)partner meetekenen.

 

Wat nu? Wij adviseren u graag!

U bouwt in de toekomst geen pensioen in eigen beheer meer op. Wij denken graag met u mee over een alternatieve pensioenopbouw. Wij nemen graag de wijzigingen en mogelijkheden met u door. Neem gerust contact op via info@hlg.nl of 033-4347200.