Nieuws

17 augustus 2020

Het ontgaat niemand dat de technologie ervoor zorgt dat we allemaal op een andere manier werken dan tien jaar geleden. Dat geldt ook voor de accountant. Hoe verandert de technologie het werk en de competenties die de accountant daarvoor nodig heeft?

Communicatie- en informatietechnologie ontwikkelen zich snel. Het resultaat is dat mensen vaak vervangen worden door computers. Ook binnen de accountancywereld wordt dit fenomeen waargenomen. Werkzaamheden die bijvoorbeeld eerst handmatig werden gedaan, worden gestandaardiseerd en geautomatiseerd. Positief gevolg hiervan is dat door automatisering en robotisering handmatig ingrijpen in de boekhouding steeds minder nodig is.

KANSEN BENUTTEN

Bij HLG zien we de technologische ontwikkelingen als een kans. Door als accountant gebruik te maken van de nieuwste technologie kunnen wij verschillende werkzaamheden standaardiseren wat efficiency en tijdwinst oplevert. Die tijd steken wij als HLG onder andere in de (persoonlijke) ontwikkeling van onze mensen, in het nog sterker maken van onze dienstverlening en in het vinden en adviseren van nieuwe klanten.

IN VERBINDING STAAN MET ONZE KLANTEN

Onze klanten hebben het in de praktijk al gemerkt dat wij de technologische ontwikkelingen omarmen. Wij maken bijvoorbeeld gebruik van de HLG-Portal. Via de portal heeft de klant onder andere direct toegang tot zijn management-dashboard (Visionplanner) waarin wij financiële- en niet financiële data samenvoegen en op een begrijpelijke manier inzichtelijk maken. Daarnaast biedt de portal de mogelijkheid om efficiënt onderling te communiceren. Via de portal kunnen wij bestanden en belangrijke stukken veilig met hen delen en visa versa. Oók kunnen de aangiftes digitaal worden geautoriseerd, jaarrekeningen en publicaties geautomatiseerd én zijn wij altijd 24/7 online benaderbaar. Daarnaast maken wij bij HLG audit gebruik van een data-analyse tool waardoor wij sneller inzicht krijgen in diverse data welke het ons mogelijk maakt de audit efficiënt en effectief uit te voeren.

SPARRINGPARTNER VOOR ONZE KLANTEN

Belangrijk is dat niet alleen wij als accountants en adviseurs inzicht hebben in de financiën van onze klanten. Vooral voor de ondernemers zelf is dit belangrijk. Daarvoor kunnen zij gebruik maken van het programma Visionplanner, dat gekoppeld is aan de HLG-Portal. Door het gezamenlijke inzicht wordt het makkelijker om samen te werken mét onze klanten. Samen beantwoorden wij vragen als: waar valt winst te behalen? Hoe kan er nog meer bezuinigd worden? Waar liggen kansen voor de toekomst? Wij zijn dus niet alleen een accountant die de cijfers op een rij zet, maar wij zijn analist, generalist, bedrijfskundige en als allerbelangrijkste: sparringpartner voor onze klanten. Dat laatste is nou net hetgeen wat nooit vervangen wordt door computers. Het vak ‘Accountancy” blijft per slot van rekening tóch mensenwerk!

Bron: ESB & Accountancy van Morgen