Nieuws

8 februari 2017

‘Pensioenstrop dreigt voor Wiebes bij wetsvoorstel DGA’s’. Dat kopte de Telegraaf een paar dagen voordat het wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer op 20 december in de Eerste Kamer tot stemming zou komen. In het artikel stellen pensioenspecialisten dat een BV met een pensioenvoorziening een grote aftrekpost kan creëren als het pensioen wordt afgekocht of wordt omgezet in een oudedagsverplichting. Dat zou de Staat miljarden kosten. Staatssecretaris Wiebes vroeg de Eerste Kamer vervolgens om de stemming over het wetsvoorstel uit te stellen. Storm in een glas water, blijkt nu.  

 

Op 23 januari 2017 lichtte Wiebes het oorspronkelijke wetsvoorstel toe. Ook vulde hij het aan. Allereerst merkte Wiebes op dat de budgettaire derving, waarover in De Telegraaf werd gesproken, zich niet voordoet. Dat was in het oorspronkelijke wetsvoorstel al geregeld. Alleen in de memorie van antwoord hield Wiebes per ongeluk geen rekening met deze bepaling. Hierdoor wekte hij ten onrechte de suggestie dat een grote aftrekpost wel mogelijk is.

 

Stemmen: uiterlijk 7 maart

Het wetsvoorstel uitfasering pensioen kan dus alsnog in stemming worden gebracht. Maar de beoogde ingangsdatum van 1 januari 2017 is al verstreken. De planning is nu, dat de Eerste Kamer uiterlijk 7 maart zal stemmen over het wetsvoorstel, inclusief de aanvulling van 23 januari. De wet kan dan op 1 april 2017 in werking treden. U heeft in dat geval tot 1 juli 2017 de tijd om uw pensioen premievrij te laten maken en eventueel polissen van de verzekeraar over te halen naar de BV. Na 1 april mag het pensioen ook worden afgekocht of omgezet in een oudedagsverplichting.

 

Heeft u hier nog vragen over? Neem gerust contact op via info@hlg.nl of 033-4347200.