Nieuws

19 december 2018

Per 1 januari gaat het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. Dat betekent niet alleen duurdere boeken of boodschappen voor de consument. Het is ook een flinke administratieve uitdaging voor ondernemers. Maar er zijn ook kansen.  

Veel ondernemers verheugen zich niet op het administratieve gedoe dat wordt veroorzaakt door de btw-verandering. Zo moeten supermarkten alle prijskaartjes in de schappen aanpassen. Vooral voor de kleinere supermarkten en de detailhandel met weinig personeel is het een behoorlijke klus om de prijzen handmatig te veranderen. Sommige bedrijven moeten zelfs een nieuw kassasysteem aanschaffen om te zorgen dat in januari het juiste BTW-tarief op de bonnetjes staat vermeld. 

 

TAXIBEDRIJVEN

Ook taxibedrijven voorzien problemen. Zij zijn op 1 januari een van de eerste ondernemers die het nieuwe tarief moeten doorvoeren. En dat valt niet mee: veel boordcomputers in taxi’s kunnen niet automatisch met het nieuwe tarief werken. Die taxi’s moeten naar de werkplaats, waar het programma handmatig moet worden aangepast. En dat leidt tot praktische problemen – want hoe zorg je dat de taxi’s in de nieuwjaarsnacht al een aangepast programma hebbenOud en Nieuw is samen met Koningsnacht juist het drukste moment voor de taxibedrijven. 

 

KANSEN

Maar ondernemers zouden geen ondernemers zijn als ze niet vooral kansen zien. Bouwbedrijven adverteren al maanden met ‘profiteer nu nog van het lage BTW-tarief!’ Logisch, want de aanschaf van parket, gevels met dubbel glas en andere bouwmaterialen kan met het nieuwe BTW-tarief flink in de papieren lopen. Maar ook schouwburgen en theaters adviseren bezoekers deze maand nog kaartjes te kopen voor voorstellingen in het nieuwe jaar. En kleine ondernemers als kappers wijzen hun klanten eveneens op de laatste weken met het lagere BTW-tarief.  

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.