Nieuws

26 maart 2020

VOUCHERS & TEGOEDBONNEN (BTW)

In deze tijden van coronacrisis krijgen veel ondernemers te maken met annuleringen of met het omboeken van bijvoorbeeld diners, uitjes of reizen. Onderstaand worden twee opties uitgewerkt: uitgifte van vouchers (zie je in de horeca veel gebeuren) of de uitgifte van een tegoedbon.

 

UITGEVEN VAN NIEUWE VOUCHERS

Een eerste mogelijkheid is dat een ondernemer die zijn handel ziet teruglopen of zelfs helemaal plat komt te liggen, kiest voor het verkopen van vouchers (eventueel met korting) om op die manier nog enige omzet te behalen. Er worden dan nieuwe vouchers uitgegeven zonder dat al een goed of dienst is afgenomen.

Een voucher is een ‘papier’, die de consument als (gedeeltelijke) tegenprestatie kan inwisselen voor goederen of diensten. Hoe hierbij de btw-gevolgen uitwerken, is afhankelijk van de situatie. Er bestaan voor de btw namelijk twee soorten vouchers: vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik.

Bij een voucher voor enkelvoudig gebruik is al bij de uitgifte bekend hoeveel btw er is verschuldigd, het btw-tarief dat van toepassing is en het land waar de btw is verschuldigd. Bij de uitgifte en de verkoop van vouchers voor enkelvoudig gebruik is direct btw verschuldigd.

Is het verschuldigde btw-bedrag niet bij voorbaat duidelijk dan is sprake van een voucher voor meervoudig gebruik. Bij de uitgifte van vouchers voor meervoudig gebruik is pas btw verschuldigd bij de inwisseling.

 

UITGEVEN VAN TEGOEDBONNEN BIJ ANNULERINGEN

Een tweede optie is dat een ondernemer geen geld (of niet het hele bedrag) terug geeft bij annulering, maar daarvoor in de plaats een tegoedbon geeft. De tegoedbon geeft recht op hetzelfde goed of de dienst waarvoor al eerder (deels) is betaald, maar kan ook recht geven op een ander goed of andere dienst.

Indien bij inwisseling van deze tegoedbon niet hoeft te worden bijbetaald, is voor de btw sprake van een voucher. We verwijzen naar de uitleg over vouchers hiervoor. (door de annulering kan recht bestaan op een btw-teruggaaf, maar door het uitgeven van de voucher wordt direct ook weer btw verschuldigd)

Als altijd bijbetaald moet worden bij inwisseling, is sprake van een kortingsbon. De uitgifte van een kortingsbon tegen vergoeding is belast met btw. Mag de kortingsbon ook bij u worden ingewisseld dan mag u bij inwisseling de vergoeding waarover u btw verschuldigd bent verminderen met het bedrag van de kortingsbon.

 

Mocht u vragen hebben over een van deze maatregelen, neemt u dan gerust contact op met uw relatiebeheerder.