Nieuws

31 mei 2017

Heeft u in 2016 een nieuwe auto op de zaak gekocht met een CO²-uitstoot van meer dan 106 gram per kilometer? Met een bijtelling van 25% voor het privégebruik? Als u die auto begin 2017 had gekocht, was de bijtelling slechts 22% geweest. Veel ondernemers vinden dit verschil in behandeling onaanvaardbaar. Daarom start binnenkort een proefprocedure hierover bij Rechtbank Den Haag.

 

Het verschil in de belasting scheelt u 3% bijtelling, gedurende misschien wel 5 jaar. Veel ondernemers vinden dat er sprake is van fiscale discriminatie. Vandaar het proefproces. Als u in deze situatie zit, loont het de moeite om bezwaar te maken tegen toepassing van de 25% bijtelling voor privégebruik.

 

Hoe maakt u bezwaar?

Werknemers en DGA’s kunnen bezwaar maken tegen de inhouding van loonheffing over deze bijtelling privégebruik. Ondernemers met een IB-onderneming kunnen wachten tot de aanslag inkomstenbelasting over 2016.

Heeft u nog in 2016 een lage-bijtellingsauto gekocht? Bijvoorbeeld een Plug-In Hybrid Mitsubishi Outlander of Volvo V60 met 15% bijtelling? Dan profiteert u uiterlijk nog tot en met 2020 van die verlaagde bijtelling, ook al is voor deze auto’s het percentage per 1 januari 2017 gestegen naar 22%. Maar dat is natuurlijk geen discriminatie.

 

Meer weten? U kunt dan contact opnemen met uw relatiebeheerder.