Nieuws

7 mei 2019

ZONNEPANELEN? ZO ZIT HET MET DE BTW

Heeft u zonnepanelen op een woning die minder dan 10 jaar oud is? Dan kunt u behalve de BTW op de zonnepanelen ook de btw op de bouwkosten van de woning gedeeltelijk terugvragen. Deze interessante uitspraak deed de Rechtbank Gelderland onlangs.

Wat was de casus? Belanghebbende heeft een woning gebouwd en op het dak niet-geïntegreerde zonnepanelen geplaatst. Meneer heeft de voorbelasting op de zonnepanelen terugkregen. Maar, zo redeneert meneer: hoe zit het met aftrek van btw op de bouwkosten van de woning?

 

ZAKELIJKE FUNCTIE ZONNEPANELEN

De rechtbank oordeelt dat de zonnepanelen roerende zaken zijn. Vanwege de exploitatie van de zonnepanelen wijzigt het gebruik van de woning. Een deel van het dak staat niet alleen ten dienste van de nuttige ruimtes van de woning: het wordt ook gebruikt voor de ondersteuning van de zonnepanelen. Daardoor heeft het dak een zakelijke functie. De rechtbank berekent het zakelijke gebruik zo:

  • nuttige ruimtes woning: 72 m2
  • oppervlakte zonnepanelen: 19,7 m2
  • zakelijk gebruik: 19,7 : 91,7 (72 + 19,7) x 100% = 21,5%

 

Belanghebbende heeft volgens de rechtbank dus recht op 21,5% aftrek van de btw die in rekening is gebracht in verband met de bouw van de woning. Doe er uw voordeel mee!

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met Henk Luigjes!