Nieuws

24 maart 2017

Per 1 januari 2017 is voor de zakelijke rijders het algemene bijtellingspercentage verlaagd. Deze verlaging geldt voor auto’s die op of na 1 januari 2017 voor het eerst op naam zijn gezet. Auto’s met een eerste kentekenregistratie vóór 1 januari 2017 vallen onder het oude bijtellingspercentage. Maar is dit niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel? De Vereniging Zakelijke Rijders zoekt het uit.

 

 

Het bijtellingspercentage voor auto’s die dit jaar op naam zijn gezet, is verlaagd van 25% naar 22% over de cataloguswaarde van de auto. Voor auto’s die voor 1 januari zijn geregistreerd, geldt een percentage van 25%. De vraag is of het vasthouden aan het hoge bijtellingspercentage van 25% voor auto’s met een datum eerste toelating vóór 1 januari 2017 in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

 

Proefprocedure

Vier leden van de belangenvereniging Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) zijn een proefprocedure gestart. Zij willen zo een oordeel van de belastingrechter krijgen over de vraag of het verschil in bijtellingspercentages sinds 1 januari 2017 in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Oordeelt de rechter dat dit inderdaad in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, dan moet het bijtellingspercentage voor auto’s met een eerste toelating vóór 1 januari 2017 ook 22% worden.

 

Bezwaar aantekenen

Als werknemer of ondernemer kunt u bezwaar aantekenen tegen de aangifte inkomstenbelasting 2017. Dit zal op zijn vroegst medio 2018 zijn. Bent u werkgever, dan heeft u ook belang bij een bezwaar vanwege de premie werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Op het moment dat de uitslag van het proefproces bekend is, is uw bezwaartermijn voor de aangifte loonheffing verstreken. U kunt dan niet met terugwerkende kracht profiteren van een eventuele gunstige uitspraak.

 

Hoe pakt u dit aan?

Wilt u bezwaar aantekenen tegen de maandelijkse loonbelastingaangiften, doet u dat dan nu! Zo behoudt u uw rechten. U kunt aangeven dat u geen procedure wilt opstarten. U vraagt om aanhouding van het bezwaar tot de belastingrechter uitspraak heeft gedaan. Mocht er een massale bezwaarprocedure worden opgestart, dan kunt u daarin mee. Om het u gemakkelijk te maken, hebben wij een modelbezwaarschrift voor u voorbereid. Hiermee kunt u bezwaar aantekenen tegen loonbelastingaangiften. Heeft u hier vragen over of heeft u hulp nodig bij het indienen van dit bezwaarschrift? Neemt u dan contact met ons op!