Nieuws

15 december 2020

Gisteren heeft Premier Rutte de nieuwe lockdown aangekondigd. Voor veel ondernemers breekt er opnieuw een (financieel) onzekere tijd aan. Of de onzekerheden worden nog groter dan ze al waren. Bestaande steunmaatregelen worden verruimd en verlengd, maar er komt ook een nieuwe steunmaatregel bij. We vertellen u er graag meer over.

 

Aanvankelijk konden ondernemers tot en met zondag 13 december een aanvraag voor de NOW 3.1 indienen. Het loket is sinds vandaag weer open tot en met  27 december 2020 voor een derde aanvraagperiode NOW 3.1.

WAARVOOR IS DE NOW REGELING OOK ALWEER?

Met de NOW regeling is het voor de ondernemer mogelijk om de loonkosten door te betalen. Hierdoor worden zoveel mogelijk banen en dus inkomens behouden. Dat is overeenkomstig met de NOW 2, het verschil met de NOW 3 zit in de subsidieblokken die nu drie maanden in plaats van vier maanden duren.

OMZETVERLIES BEREKENEN

Werkgevers komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december als ze minimaal 20 procent omzetverlies hebben over een periode van drie maanden. Werkgevers die geen aanvraag hebben ingediend voor de tweede periode NOW kunnen zelf kiezen over welke periode het omzetverlies moet worden berekend: oktober-december, november-januari of december-februari. Zij kunnen in die keuze dus (enigszins) rekening houden met de nu aangekondigde maatregelen. Voor werkgevers die wel gebruik hebben gemaakt van de vorige periode NOW geldt dat de drie maanden waarover zij het omzetverlies opgeven, moeten aansluiten op de periode die ze de vorige keer hebben opgegeven.

NIEUWE REGELING TONK 

Voor de mensen die tussen wal en ‘t schip vallen en niet in aanmerking komen voor welke steunmaatregel dan ook, komt er extra hulp via de gemeenten. Dit gebeurt door “Tijdelijke Ondersteuning van Noodzakelijke Kosten” (TONK) als mensen deze door inkomensterugval niet meer kunnen betalen. Denk daarbij aan zzp-ers die opdrachten mislopen of werknemers die door een quarantainesituatie minder inkomen hebben. Voor deze mensen zet het kabinet 130 miljoen euro opzij in het eerste half jaar van 2021.

UITSTEL VAN BETALING

In dit artikel vertelden wij over uitstel van betaling van de belasting tot aanvankelijk 1 januari 2021. Deze is nu verlengd naar 1 april 2021. Dat geeft ondernemers meer ruimte om hun financiële situatie op orde te brengen.

Wilt u dat wij u (opnieuw) bijstaan bij het aanvragen van een NOW uitkering? Neem hiervoor contact op met onze belastingadviseurs via info@hlg.nl of 033 – 434 72 00.

BRON: SRA Nieuwsbrief